dimecres, de maig 12, 2010


Avui hi haurà una web que rebrà més visites de lo habitual: www.noma.dk. La gent, xafardera com si li anàs la vida, voldrà veure quina cara fa (i de quin color són les taules del seu local) el cuiner que ha desbancat al famós Ferrán Adrià del primer lloc del rànking dels millors cuinerets del mòn (segons la web de les aigues S. Pellegrino). El nou superchef nom René Redzepi i té el restaurant a Copenhage, al port concretament.

Té 31 anyets i sonpare és albanès. Pareix que, com en altres camps, la edat entesa com a experiència, comença a no ser un factor decisiu. Ecologista radical i amb genètica ex-iugoslava, se surt dels paràmetres habituals; De fet, a la llista, el primer restaurant francés -els clàssics de l'alta cuina- el trobam al numero 11, i crida la atenció (i no la crida) que dins els cinc primers hi ha dos catalans i un basc.
En resum, crec que són bones notícies que un restaurant ecològic sigui escollit el millor del mòn. El menú, per cert, se'n va a uns 129 euros, que tampoc és una burrada.

Aqui la llista sencera (que avui trobareu a 1.000 webs i blogs). Com veis, Ca'n Marrón i es restaurant des Foro de Mallorca -que mai m'enrecord que se diu-, encara no hi són. Una de les majors injusticies culinaries mundials.

1.- Noma, de René Redzepi, en Copenhague (Dinamarca).

2.- El Bulli, de Ferran Adrià, en Cala Montjoi (Gerona).

3.- The Fat Duck, de Heston Blumenthal, en Bray (Berkshire, Reino Unido).

4.- El Celler de Can Roca, de Joan, Jordi y Josep Roca, en Girona.

5.- Mugaritz, de Andoni Luis Aduriz, en Rentería (Guipúzcoa).

6.- Osteria Francescana, de Massimo Bottura, en Modena (Italia).

7.- Alinea, de Grant Achatz, en Chicago (EEUU).

8.- Daniel, de Daniel Boulud, en Nueva York (EEUU).

9.- Arzak, de Juan Mari Arzak, en San Sebastián.

10.- Per Se, de Thomas Keller, en Nueva York (EEUU).