dilluns, d’octubre 05, 2009

No la podem nombrar la máxima i definitiva alegoria mundial contra el Apartheid ni un punt i apart en el cinema de ciencia-ficció pero sí que té part de cadascún d'aquests dos components. I una part interessant
Per jo es reparteix en un 30/70. El 70% seria per el pas definitiu cap a una nova forma de entendre la ciencia ficció, concretament de com tractar el tema extraterrestre.

District 9 posa no només cara i ulls (i ben lletjos) als visitants sino també sentiments i ànima (contraposada a les nostres carències i al nostre egoïsme).
El primer 30 per cent, que correspón a la primera part de la película (si, jo la dividiria en 2 parts) esta filmada en modo documental. Mostrant a la gent del carrer i als “responsables” com opinen, amb una cruesa d’escenaris i un moviment de camara que farien empagair a “Callejeros“.
Després d’aixó, pero amb aquest regust dins el cap, la peli gira cap a la ciencia ficció i la acció pura i dura (i moltes vegades inversemblant). Així i tot, encara t’ho creus, sobre tot per l’impacte d’aquests primers 30 minuts de metratge i també per com segueix estant rodada, amb tot luxe de detalls basurils. La olor del guetto pareix atravessar la pantalla i les rates se refugien del sol de Johannesburg.

I en mig de tot –spoiler- el notre heroi Wilkus manejant un robot a lo Alien i carregant-se tant els malos, malíssimos de la MNU així com als nigerians, traficants d’armes i de menjar per moixos.
Inclús les armes i les naus estan dotades d’una “vida” més sentimental de la que, en principi, els hi otorgaríem.

La transformació física, i sobre tot mental, del protagonista envers le fredor, l’egocentrisme i el materialisme del seus superiors i de la industria que els alimenta és el fil central que mos mantén enganxats. Molt bona la feina d’aquest actor: Sharlto Copley.

District 9 va entrar amb força a la llista de les millors 250 pelis de la història al imdb.com i s’ha situat 72ena, just per devall de El Laberinto de el Fauno. La nota: 8.5
A Rotten Tomatoes també la puntuen alt: 7.8.

Podríem dir que si aquesta pel.lícula l’hagués filmada en Michael Bay seria un altre rojat infumable.
Se nota la ma den Peter Jackson al darrera.

La escena: La darrera de tot. Una risión.

2 comentaris:

Maribel ha dit...

I es remate era sentir es comentaris desde la fila de darrera...

Per tot la posen molt bé, molt innovadora, molt "diferent" en quant a cine d'extraterrestres (no ho negaré)... pero a jo no me va agradar tant.

Simo Llepol ha dit...

"Ara la pots demanar s'hipoteca!" deia aquell...

M'han recomanat molt la de El Secreto de tus Ojos, den Campanella.
Ho dic perque voltros teniu mes temps per anar al cinema :P