divendres, d’agost 28, 2009


La Wikipedia. Font fiable d'informació o cau de flipats on posen lo que troben sense contrastar? Idò molt lluny del que puguin pensar els esceptics a la wikipedia, esta més que demostrada la seva veracitat i fiabilitat. Perquè? Vos demanareu. (o no)

Si partim del pressupost de que CAP font d'informació és del tot fiable i de que la manipulació, tant política com religiosa, cutural o idiomàtica arriba a tots els extrems -Diaris, enciclopedies, llibres o cualsevol altre manera de fer arribar informació al gran públic-, la Wikipedia se pot considerar tan íntegra com qualsevol altre mitja. De fet se sol referenciar la informació més que a qualsevol altre lloc. Links, i referencies a llibres (de carn i ossos) no n'hi falten, per si algú ho vol comprobar. (mirau, per exemple la entrada den Hitler, que per delicada es de les mes referenciades.). Supós que necessita certificar el seu bon nom.

Segons el reportatge de Wired, en un enfrontament amb la prestigiosa Britannica aquesta darrera surt un poc pitjor parada. Llegiu el post de n'Enrique Dans i l'article de Wired aqui:

El País també té la seva opinió sobre la fiabilitat de la Wikipedia, treis les conclusions voltros mateixos:

Com que es tracta d'un mitja viu que s'automillora i s'autocompleta, esta a l'abast d'atacs de qualsevol empresa o administració que la vulgui manipular pero el seu propi poder de popularització i contrast fa feina tan aviat que les fonts d'on s'intenta manipular son localitzades i els articles són corregits. S'autocura con en Lobezno.

Aqui el famós affaire amb la CIA i el vaticà, entre altres:

Si en el propi fet en el que es basen els escèptics per desmuntar la Wikipedia (hi participa massa gent anònima i se pot manipular) radica el seu avantatge més gran, no crec que, sempre contrastant (com qualsevol altre mitja), haguem de desconfiar de la Wiki, ja que és aquesta flexibilitat i comunitarisme els que li otorguen tots els trets del que hauria de ser una enciclopedia moderna. Una especie de les actualitzacions de la Larousse, pero a la velocitat de la llum, gratis, i en idiomes.